Strandskolan är en Montessoriskola i Kungälv som drivs i form av föräldrakooperativ. Engagerad personal i samverkan med föräldrar strävar efter ett lustfyllt lärande utifrån varje barns behov i en väl förberedd miljö.
Vi tar emot barn från ett års ålder i vår förskoleverksamhet och sedan kan barnen fullfölja hela sin skolgång, till och med årskurs 9, hos oss.
Tillsammans verkar vi för barnets lärande och sociala utveckling utifrån Montessoripedagogikens helhetssyn. Varje barn ska uppleva sitt unika värde, bevara sin nyfikenhet och tillägna sig kunskaper som ger dem trygghet att möta ett samhälle i ständig förändring.
Pedagoger, övrig skolpersonal, föräldrar och barn har en nära kontakt med varandra vilket skapar en trygg miljö för lärande. Lärare och rektor ansvarar för undervisningen och det pedagogiska innehållet. Men skolans utveckling bygger också på ett stort föräldraengagemang.
Här är du som förälder en viktig tillgång i skolans arbete med att rusta barnen för framtiden. Tack vare föräldrarnas arbetsinsatser i olika arbetsgrupper har vi möjlighet att ha en hög lärartäthet. Arbete som vi annars hade behövt köpa kan många gånger göras av föräldrar och det innebär att mer resurser kan gå direkt till verksamheten. Föräldrarna arbetar för att vi ska få en stimulerande miljö både ute och inne genom insatser på arbetsdagar. Detta skapar en trivsam miljö för såväl elever som personal.
Om Montessori
Pedagogiken bygger på observationer av barnets/elevens utveckling. Arbetsmetoderna växer fram som ett svar på barnets egna behov och intressen. Alltifrån födseln absorberar barnet intryck från sin omgivning och formas av dessa. De första levnadsåren har därför ett avgörande inflytande på den slutliga utformningen av personligheten. Den tidiga stimulansen är således av stor betydelse.
För att barn ska kunna utvecklas till självständiga individer måste de vuxna stödja och uppmuntra deras utveckling, dock utan att forcera barnet. Hjälp mig göra det själv är mottot för montessoripedagogiken.
Barnen väljer sitt eget arbete under lärarens ledning. Barnens olika aktiviteter får inte störa varandra. Resultatet blir arbetsglada och harmoniska barn med förmåga till koncentration och självdisciplin.
Lärarens roll är att observera, stimulera och stödja barnet i dess utveckling, inte dirigera. Läraren utgår från barnets behov och erbjuder arbetsmetoder som väl svarar mot barnets intresse. Det är viktigt att alltid börja med det praktiska för att senare nå det teoretiska. På så sätt får alla barn sina behov tillgodosedda.
På förskolan och i klassrummen för de yngre barnen finns en mängd spännande saker. Det finns material för sinnesträning, Montessorimaterial, litteratur, och material för praktiska studier. Här får barnen, genom lek och stimulans och i samverkan med kompetenta lärare, utlopp för sin fantasi och svar på sina många nyfikna frågor. Genom att läraren avvaktar med att hjälpa barnen och istället låter dem experimentera, känna sig fram och öva inom olika områden, uppmuntrar man barnen i deras egna naturliga utveckling.
Mål och vision
Genom ansvar, engagemang och gemenskap vill vi verka för samhörighet. Strandskolan strävar efter att utgöra en miljö där individer kan trivas och utvecklas. Dessa grundläggande principer utgör kärnan i Strandskolans värdegrund och har som mål att prägla samtliga aspekter av vår verksamhet. Vår värdegrund visar på en gemensam riktlinje för hur vi bör bemöta varandra och hur vi bör förstå våra respektive uppdrag, och utgör en stabil grund för ett beslut som fattas inom skolan och föreningen.
Skolans huvudman
Alla förskolor och skolor i Sverige behöver ha en huvudman som är ytterst ansvarig för att verksamheten följer alla förordningar, lagar och regler. På Strandskolan är huvudmannen föreningen “Strandskolan, Montessoriföreningen i Kungälv”, som är ett så kallat föräldrakooperativ. (Läs mer om föräldraföreningen här.)
Huvudmannen skall följa upp och säkerställa att förskolan och skolan drivs i enlighet med alla lagar och regler, ständigt arbeta för att skolan ska bli bättre, och säkerställa att förskolan och skolan har en sund ekonomi så att skolan kan tillgodose de resurser som krävs.
Det är inte hållbart att alla medlemmar i föreningen är med och styr förskolan samt skolan, utan föreningen utser en styrelse som ansvaret delegeras till istället där styrelseordföranden har det yttersta ansvaret.
För att få ingå i en styrelse som driver en förskola och skola behöver varje enskild person bedömas lämplig. Detta görs av kommunen gällande förskoleverksamheten och av skolverket rörande ordinarie skola.
Föreningen har i sin tur en valberedning som har till uppgift att föreslå lämpliga kandidater till föreningsstämman som utser styrelse samt styrelseordförande.
Skolledningen
Skolledningen på Strandskolan består av en rektor och en skolchef. Dessa tjänster tillsätts av och rapporterar till styrelsen, där styrelseordförande agerar chef.
Det är skolledningen som driver verksamheten, inte styrelsen. Styrelsen följer enbart upp att förskolan och skolan sköts i enlighet med alla föreskrifter.
Rektorn har det yttersta ansvaret för förskolan och skolan, att den sköts i enlighet med de lagar och regler som gäller, samt ansvarar för alla lärare.
Skolchefens uppgift är att biträda huvudmannen och se till att verksamheten följer de föreskrifter som gäller för utbildningen. Rektorn kan också delegera vissa ansvarsområden till skolchefen, vilket tillämpas på Strandskolan.
Pedagoger
Som en strävan att alla i vår organisation ska växa ser vi ett värde i att våra pedagoger har möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper. Vi avsätter varje år ekonomiska medel där varje pedagog har möjlighet att kompetensutveckla sig inom sitt område men för att vi ska lyckas att vara en skola för alla har vi också regelbunden gemensam fortbildning kopplad till skolans fokusområden.
Kompetensutveckling är en avgörande faktor för både individer och organisationer i dagens snabbrörliga och konkurrensutsatta arbetsvärld. Att förvärva och förbättra kunskaper, färdigheter och kompetenser är väsentligt för att kunna möta de ständigt föränderliga kraven och utmaningarna som pedagogerna ställs inför.
Köket
Vi har sedan många år haft förmånen till ett eget tillagningskök med våra två egna kockar Marie och Lisa. För oss är det viktigt att skapa en bra matkultur för barnen. Det gör vi genom att servera mat som lockar barnen till att äta varierat och våga smaka. Maten ska se god ut för ögat genom olika färger och strukturer, samt att dofta gott.
Det viktigaste för oss när vi lagar mat är bra råvaror, närproducerat och gärna KRAV-märkt i den mån det går. Att använda råvaror utan tillsatser, E-ämnen och andra onödigheter i så hög utsträckning som möjligt, står högt på listan. Därav kokar vi till exempel vår egen sylt och blandar alla våra egna kryddblandningar. Vi väljer även kött och kyckling från närliggande gårdar och serverar färsk MSC-märkt fisk varje vecka.
Traditioner
Varje år i december sätter Strandskolans elever upp en julshow på Mimers teater. Elever från årskurs 6 ansvarar för det sceniska och övriga klasser bidrar med sång och musik. Julshowen 2023 var en musikal kring berättelsen En julsaga av Charles Dickens.
Ännu en tradition på Strandskolan står årskurs 5 för, nämligen luciafirandet. De bjuder på en luciakonsert med stämningsfull musik och traditionella luciasånger. 2024 års luciafirande kommer att vara i Kungälvs kyrka.