Strandskolans grundskola sträcker sig från förskoleklass ända upp till nionde klass och bibehåller Montessoripedagogikens helhetssyn genom hela skolgången.
Tillsammans verkar vi för barnets lärande och sociala utveckling där varje barn ska uppleva sitt unika värde, bevara sin nyfikenhet och tillägna sig kunskaper för att ge dem verktygen för att möta ett samhälle i ständig förändring.
På Strandskolan har vi en klass per skolår vilket skapar en trygg och familjär stämning där alla känner alla. Tillsammans med elevhälsoteamet samverkar skolans övriga personal för att med sin holistiska kompetens bidra till alla elevers utveckling och mål.
Strandskolans lågstadium står för en trygg och inkluderande lärmiljö, där vår målsättning är att varje elev ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter att skapa en positiv atmosfär där eleverna känner sig sedda, lyssnade på och stimulerade i sin lärandeprocess. I vår verksamhet har vi ca 240 elever fördelade på 10 klasser.
Värdegrund
Strandskolan strävar efter att vara en plats där människor växer – genom ansvar, engagemang och gemenskap. Med målet att alla elever ska nå sin fulla potential arbetar vi för att ge våra elever de bästa förutsättningar för utveckling och lärande.
Trygghet, delaktighet och tilltro till den egna förmågan är viktiga hörnstenar i detta arbete. Elevhälsan samverkar med skolans övriga personal för att med sin kompetens bidra till att stödja alla elevers utveckling mot utbildningens mål.
Ansvar
Vi vill förmedla vikten av att vara en ansvarsfull och respektfull individ, både mot varandra och mot omvärlden. Vårt mål är att eleverna ska vara självständiga och modiga, våga ställa frågor och prova nya saker, samt vara medvetna om och ta hänsyn till olika människors och kulturers olikheter.
Dessutom strävar vi efter att eleverna ska ta ansvar för sitt eget lärande och sin arbetsmiljö. Vår ambition är att de ska visa respekt för varandra genom att vara medvetna om hur de kommunicerar och agerar gentemot varandra. Vi uppmuntrar även eleverna att ta ansvar för att skapa en positiv lärmiljö i klassrummet.
Engagemang
Som föräldrakooperativ lägger vi stor vikt vid att både elever och föräldrar känner sig involverade och engagerade i skolans verksamhet. Vi arbetar med en tät dialog och ett gott samarbete mellan skola och hem för att tillsammans kunna utveckla och stötta varje elevs lärande och välmående.
Gemenskap
På grundskolan arbetar vi i nära samarbete med varandra inom arbetslagen. Genom att dela erfarenheter och idéer blir vi bättre pedagoger och kan erbjuda en rik och varierad undervisning som stimulerar elevernas nyfikenhet och lust att lära.
Vi arbetar årligen med flera olika gemensamma projekt och klassöverskridande aktiviteter för att stärka gemenskapen mellan eleverna. I åk 3 åker klassen till Ekehagens forntidsby på studieresa, i åk 6 åker vi på lägerskola och i åk 9 åker vi på en skolresa till Polen för att nämna några exempel.
Elevinflytande
Montessoripedagogiken bygger på ansvar och delaktighet. Det genomsyrar den dagliga verksamheten från de yngsta till de äldsta eleverna. Varje klass i årskurs 1-9 har klassråd en gång per vecka. Här tar eleverna upp frågor som rör klassen men också sådant som rör hela skolan. Dessa frågor tas sedan vidare till elevrådet, som träffas cirka en gång per månad.
Elevrådet består av två klassrepresentanter från varje klass F-6 och 7-9. Elevrådets frågor tas upp när personalen träffas och elevrådsrepresentanterna rapporterar även innehållet från elevrådet för sina klasskamrater på klassråd. Eleverna har även möjlighet att tycka till om maten som serveras på skolan via ett matråd där kockarna regelbundet deltar.
Mobilfri skola
För att skapa en god studiero och koncentration för att främja den bästa tänkbara miljön för undervisning är vi en mobilfri skola.
Lärplattform
Som informationskanal och lärplattform för grundskolan använder vi Admentum. Här kan du som vårdnadshavare ta del av matsedel, schema, lämna tider för fritids, göra frånvaroanmälan och komma i kontakt med ditt barns lärare.
Alla har en egen inloggning till Admentum. Våra pedagoger skickar vecko- och månadsbrev via Admentum, och både skolledning och föräldraföreningen skickar ut information här.
Fritids
Fritidshemmet på Strandskolans Montessori jobbar i enlighet med Maria Montessoris pedagogik där främsta fokus ligger på att erbjuda barnen möjligheter till eget ansvar och frihet inom montessoripedagogikens ramar.
Vi erbjuder barnen olika aktiviteter alla dagar i veckan, men barnen väljer själva om de vill delta i den styrda aktiviteten eller göra något friare. Vistelsen på fritidshemmet är en viktig stund för barnen då de får möjlighet att öva på sina sociala färdigheter, att samarbeta med såväl kamrater som pedagoger samt ta del av olika problemlösningar.
Vår målbild är att eleverna ska utveckla empati och förståelse kring sina likheter och olikheter och på så vis skapar vi en miljö där barnen trivs och är trygga med varandra. Vi arbetar demokratiskt och försöker involvera barnen i den verksamhet vi gemensamt bygger upp.
Vi arbetar utifrån montessoripedagogiken holistiska omvärldsperspektiv där vi i samspel med barnen skapar regler och hållpunkter för hur lek, lärande och samspel i fritidshemmet skall se ut. Vi utgår också från Skolverket och följer samma läroplan som grundskolan, Lgr22. I fritidshemmet skall barnen få utvecklas och känna sig trygga i en stimulerande miljö. Dessutom förespråkar vi att barnen skall få frisk luft varje dag för att må bra. Vi tar dagligen på oss ytterkläder och utnyttjar skolgården för olika aktiviteter eller andra utflykter.