Förskola

Här arbetar 10 pedagoger med 60 barn från ett års ålder tills de är redo att börja i förskoleklass. De yngre barnen, mellan 1-3 år, har sina tillhåll på avdelningarna Krabban eller Maneten, och de lite äldre barnen, mellan 4-5 år, går på avdelningen Snäckan. Denna avdelning är lite större och brukar delas in i de respektive åldersgrupperna som antingen hjärtmusslor eller blåmusslor.

Som ett led i att barnen ska känna trygghet till alla pedagoger sker ett samverkansarbete mellan avdelningarna.

Pedagogik, läroplan och mål


Vi arbetar enligt montessorifilosofin med att barnen, i takt med sin egen utveckling, ska bli självständiga, kunna ta ansvar för sina handlingar och tillhörigheter. Att vara rädda om varandra och miljön runt oss är viktiga frågor. Likaså koncentration och att ta tillvara barnets inre drivkraft att vilja utvecklas och lära. Allt vi gör är en förberedelse för skolan och resten av livet.

I enlighet med Skolverkets läroplan för förskolan (Lpfö18) arbetar vi på Strandskolan med att systematiskt följa de mål som beskrivs. Detta gör vi genom några av Montessoripedagogikens hörnstenar: ”Hjälp mig att göra det själv”, ”frihet under ansvar”, ”från konkret till abstrakt” och ”respekt för allt levande”. 

Miljön är förberedd med montessorimaterial och allt som barnen får använda utan vuxenstöd finns inom räckhåll och är anpassat i storlek och material till barnhänder. Barnet får den frihet och det ansvar som hen klarar av och med ålder och mognad utvecklas förmågan till självständighet och ansvarstagande.

En stor del av självständighetsutvecklingen i förskoleåldern handlar om att kunna klä sig själv, äta själv med gaffel och kniv, ta hand om sina tillhörigheter, klara sig på toaletten, osv. Liksom att ta fram det som ska användas och ta bort det efteråt. Utöver detta så strävar vi mot ett antal mål inom en mängd olika områden, som exempelvis:

Målen innebär att verksamheten ska erbjuda barnen möjlighet att delta i och utveckla färdigheter inom områdena. Det här gör vi både i vardagen och i olika tema- och fokusområden.

Lärplattform


Förskolan använder appen TYRA för att effektivisera dagliga rutiner, genom att samla kommunikation, närvarokontroll och dokumentation på ett ställe. Den innehåller era barns schema, sjukanmälan, återanmälan, blogg, kontaktkanal till pedagogerna, osv. Med hjälp av TYRA kommer ni som föräldrar även få möjligheten att följa ert barns dag på förskolan. Detta genom uppdateringar som pedagogerna skickar ut med bilder och beskrivningar av aktiviteter och lekar, samt hur dessa förhåller sig till Skolverkets läroplan för förskolan (Lpfö18).

Rutiner


Dagarna på de olika avdelningar kan se lite olika ut men de viktigaste grunderna är:

Viktigt att tänka på


Specialkost: Anmälan om specialkost ska lämnas till skolhälsovården inför varje nytt läsår. Blankett kan du ladda ner här.

Att ta med sig. För att klara dagen på förskolan behöver barnen ha med sig:

Vid lämning med bil. När ni lämnar era barn från 07:45 och framåt är det viktigt att ni ställer era bilar på parkeringen vid Willys, så att skolans parkeringsplatser kan användas av skolans personal. Vänligen tänk också på våra barns säkerhet och er hastighet när ni kör i området.

Vid sjukdom. För att på bästa sätt förhindra att fler blir sjuka är det viktigt att följa nedan riktlinjer som vi satt upp för hälsa och hygien:

Vid inskolning. Vi vill att inskolningen ska vara trygg och skapa förväntan hos både barnet och dess föräldrar. Genom regelbundna utvecklingssamtal och en daglig kommunikation kan föräldrar följa sitt barns utveckling i förskolan. Vi har också en god kontakt med skolan och värnar om barnens individuella behov vid överlämningssamtal och vid inskolningen till skolan.

Kontaktuppgifter


Vi föredrar att sköta all kommunikation genom appen Tyra, men om ni behöver nå oss via telefon så gör ni det på följande telefonnummer.